За една виртуална тухла повече

Image: Lego Bricks by bdesham on Flickr
Lego Bricks

Lego е безспорно просперираща компания, доказала се на пазара с интересни и иновативни продукти.

Както всяка компания, създаваща добавената си продуктова стойност чрез иновации, и Lego е много загрижена за нейната защита със средствата на правото на интелектуална собственост.
Буквално христоматиен е казусът на Interlego vs Tyco, положил началото на редица

правни сблъсъци

между Lego и техни конкуренти, създаващи идентични или подобни на техните продукти.

Принципно, такова корпоративно поведение не е съвсем учудващо, защото въпросните продукти, състоящи се главно от шарени пластмасови тухлички, са насочени към една от най-високо конкурентните, но по този повод и изключително интересна за всеки производител целева група – тази на децата от най-различна възраст.

В последно време усилията на датската фирма да бори имитации на своите продукти са

насочени и към домейнъри

които според нея практикуват т. нар. кибер-настаняване.

Де факто, от Lego предприемат правни стъпки едва ли не към всеки, ползващ името им (което разбира се е регистрирано като търговска марка) като съставна част от домейна си и по този начин са надминали дори Microsoft в стремежа си да защитят своя бранд.

В тази връзка вчера ми попадна поредния такъв казус, разглеждан според процедурата UDRP, като учудващото в него е невъзможността на обзетата от защитна еуфория Lego да прояви поне мъничко common sense и да отличи купувачи-клиенти от нелоялни конкуренти.

За какво става дума?

Две братчета, на 11 и 15 години, си направили уебсайта http://legoworkshop.com/, просто защото са, както те се наричат, Lego-ентусиасти. Посетителите на сайта им могат да видят пресъздадените от децата модели и съответно ръководства от снимков и видео материал, показващи процеса на сглобяване.

Съдържанието на сайта е съвсем безобидно и дори най-невежият уеб потребител на света не би предположил, че е създаден за да печели по някакъв начин на гърба на реализиращия годишен оборот от $ 2,8 милиарда датски гигант.

Така погледнато съвсем логичен е и изводът на натоварения с казуса панелист Staniforth Ricketson, а именно че децата

не са нарушили

UDRP правилата, тъй като регистрацията на домейна им не е била мотивирана или съпъстствана от съставномерната зла умисъл.

Лично аз се учудвам на (не)компетентността на IP специалистите на Lego, които излагат имиджа на компанията на сериозен риск, защото вместо да изписват вежди буквално са тръгнали да вадят очи.

И то само заради една виртуална тухла повече.