Линковете в неделя

Здравейте ценители на любопитните новини в неделя!

Винаги сме знаели, че борбата на носителите на права на интелектуална собственост с ползвателите на интернет е

безмилостно жестока

и като доказателство за това тази седмица от Франция ни достига новината, че няколко дружества за колективно управление на авторски и сродни права са подели съдебна офанзива срещу интернет доставчиците Orange, Free и Numericable, както и срещу Google, Yahoo и Microsoft в качеството им на търсачки, изисквайки от тях да блокират достъпа на френските си потребители до 4 сайта за споделяне на съдържание.

Интересното е, че това се случва само седмица след обещаните от Саркози промени в HADOPI законодатеството, които в бъдеще да обхващат не само пиър-ту-пиър (P2P) трафика, но и дирктното сваляне (DDL) и стрийминга.

В противовес на горното,

у нас

на провелата се в началото на седмицата в София конференция на тема „Стимулиране на бизнеса в дигитална среда”, американският посланик Уорлик чистосърдечно си признал, че свалял филми от Zamunda и Arena.

Може би само дипломатическият му имунитет го е спасил да не бъде арестуван от взелия дейно участие на същия този форум борец с интернет пиратството Явор Колев.

Безспорно, водите на авторскоправната защита са дълбоки и мътни. За това колко трудно се плува в тях ни съобщава и Харвардският блог INFO/LAW, в който се анализира идеята за учредяване на копирайт върху чертите на лицето, като по-този начин се въведе една допълнителна

защита на личната неприкосновеност

която да противодейства на нежеланото споделяне на снимки в социалните мрежи, като на пример Facebook.

Апропо, Facebook.
Интересната неделна новина свързана с най-голямата социална мрежа в света е, че твърдо се е противопоставила на определени въжделения на индийското правителство и е отказала да цензурира създадено от потребителите си съдържание (user generated content).

Коментарът ми тук може да бъде само: похвално!

В Европа

където отдавна са радваме на най-високите стандарти на защита на личната сфера и личните данни, въведени от директива 95/46/ЕО, се подготвя нов регламент, който не само да утвърди статуквото, но и да изчисти понатрупалите се в последните години системни грешки.

Колегите от Privacy International вече са публикували първия си кратък коментар.

По-скоро в графата

куриозни

спадат две съобщения, описващи интелектуалноправните неволи на Apple Inc.

Първо се оказва, че (за сега) марката iPad за Китай не принадлежи на ябълковия концерн, а на китайското подразделение на тайванската фирма Proview Electronics.

Второ, Apple е на път да загуби голяма част от патентните си дела срещу използващите операционната система Android производители на мобилни устройства като Motorola и Samsung.

Казано другояче: който патент вади другиму, от патент умира!

С това се разделям с вас и ви пожелавам приятно четене и весела и успешна седмица!