Нарушение на Creative Commons лиценз санкционирано по съдебен път!

creative commons -Franz Patzig-
(Photo: Creative Commons by Franz Patzig on Flickr)

Една добра новина може да се прочете на страницата на немския Институт за правни въпроси свързани със свобдония софтуер и софтуера с отворен код (ifrOSS).

С определение (16 O 458/10) по молба за издаване на охранителен акт (Einstweilige Verfuegung), Градският съд Берлин (Landgericht Berlin) е забранил ползването на снимка, която авторката ѝ е била предоставила на блога си при условията на Creative Commons Attribution – ShareAlike 3.0 Unported лиценз.

Снимката се е появила на страницата на десноекстремистка партия, като съдебното изпълнение не е било политически мотивирано, а е било предизвикано от неспазването на лицензионните условия. От въпросния сайт просто не са посочили авторството по подобаващ начин.

Според § 97 на немския Urheberrechtsgesetz на собственика на сайта е наложена привременна мярка „забрана“ да ползва снимката. Немската разпоредба отговаря смислово на чл. 96а ал. 1 от българския ЗАПСП.
При повторно нарушение определението на съда предвижда глоба от 250 000 евро.

Изводът е, че условията на Creative Commons лицензите трябва да се спазват, защото иначе могат да бъдат наложени по съдебен път.

С повечко желание дори и в България. Или?