Съвместна акция на ГДБОП и БАМП пълна с въпросителни

Image: *
Буквално преди броени минути в българския интернет прозвуча писъкът последвал поредната акция на ГДБОП срещу торент тракер, който се намирал в София.

„Дали погина българският Алдераан?“, ми беше първата реакция и още преди да се сетя, че той се хоства в друга галактика, прочетох статийката. Тя обаче се оказа толкова безсъдържателна, че взех да търся някаква с нещо по-надеждна информация.

На страницата на МВР открих прессъобщението, от което новинарският сайт бе почерпил вдъхновение, но за мое съжаление то се оказа точно толкова нищо не казващо, че даже ми стана неудобно от критиката ми към news.bg.

Ta, какви са фактите?

На прима виста

  1. ГДБОП са провели акция съвместно с БАМП;
  2. Акцията е била насочена срещу неназован български торент тракер, който в продължение на 3 години е предлагал авторски произведения (музика, филми, софтуер и други) без съгласието на правоносителите;
  3. Резултатът на акцията е изземането на компютърната система, която е поддържала торент тракера.

Както може да са види, информацията е повече от оскъдна.

Веднага се присетих за някои

въпроси, които остават неизяснени

и чийто отговор интересува не само мен, но и българската интернет общественост:

  1. Кой е торент тракерът?
  2. Кои са засегнатите произведения?
  3. Кои са засегнатите правоносители и по силата на какво БАМП ги представлява?

В интерес на сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” е да даде изчерпателен отговор и генерално да предоставя повече смислена информация относно акциите си. Така не само ще спечели повече сподвижници за важната си кауза, но и по-трудно ще попада под обществената критика, че действа поръчково и удря само определени интернет платформи, а покровителства други.

* ГДБОП on computerworld.bg

1 thought on “Съвместна акция на ГДБОП и БАМП пълна с въпросителни

Comments are closed.