ACTA: първи дебат в българския парламент

Снимка: Трайков и Рашидов си говорят по време на изслушването.
Автор: Константин Павлов – Комитата

След седмица, в която медиите почти прекалиха с отразяването на ACTA, четири комисии на българския парламент призоваха министрите Вежди Рашидов и Трайчо Трайков на парламентарно изслушване.

Изслушването се състоя вчера и бе добре посетено както от организации на правоносителите, така и от представители на интернет доставчиците, неправителствения сектор и гражданското общество като цяло. Бидейки част от последното, аз също отидох на изслушването.

Излишно е да казвам, че организациите на

българските носители на права подкрепят ACTA

докато представителите на онлайн бизнеса и на гражданското общество са повече или по-малко стриктно против него.

Между другото доста се трудих да предавам заседанието по Twitter, така че можете да погледнете в моя стрийм, за да видите по-подробно кой как се изказа.

Личното ми впечатление е, че опозицията в лицето на Атака, ДПС, БСП и Синята Коалиция е настроена по-скоро против ратификацията, като общият елемент в изказванията на повечето и представители бе нуждата от широк обществен дебат.

За разлика от тях представителите на ГЕРБ по-скоро подкрепят търговското споразумение и са готови да преминат към необходимата парламентарна ратификация.

Едновременно с това, обаче, от управляващата партия са наясно с обществената неприязън към ACTA и се опитват да промотират

ратификация с резерви

най-вече по отношение на разпоредбите, отнасящи се до цифровата среда и представят тази позиция като голям компромис.

На финала леко смущаващо ми се стори изказването на министър Трайков, че противниците на ACTA не се успели да го убедят в правотата на своите аргументи и най-вече в това, че споразумението съдържа реални заплахи към определени права и свободи.

Още по темата можете да прочетете при Комитата и Асен Генов.

3 thoughts on “ACTA: първи дебат в българския парламент

Comments are closed.