Авторско право в цифровия пазар: гнили компромиси надничат от гласуването в комисиите на ЕП

Една по една комисиите на Европейския парламент гласуват становищата си по предложението за директива за авторското право в единния цифров пазар.

След като първа още през юни гласува комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите, на 11 юли гласувания имаше в комисиите по култура и образование от една страна и по промишленост, изследвания и енергетика от друга.

Комисията по култура

в която от наша страна членуват Ангел Джамбазки, Светслав Малинов, Момчил Неков и Илхан Кючук, е приела мерки, които са в пълно противоречие с действащото законодателство и постоянната съдебна практика на Съда на Европейския съюз относно наблюдението на информационния поток в интернет.

Така например, според предложената от Момчил Неков (15/15) мярка, доставчиците на хостинг (и облачни) услуги трябва да бъдат задължени да подлагат качваното от потребителите им съдържание на един вид „входящ контрол“. И да проверяват дали са налице съответни лицензионни споразумения с правоносителите на каченото съдържание.

Тази идея е доразвита в становището на същата комисия, представено като „компромисно изменение“. Според него потребителите не бива да имат право да съхраняват лично копие от правомерно придобито от тях съдържание (примерно копие на песни от легално купен диск) в интернет облака, вследствие на което да бъдат лишени от възможността да го достъпват навсякъде.

В представата на комисията по култура доставчиците на облачни услуги следва да бъдат принудени да инсталират филтри, които или да блокират качването на съдържание, или да способстват за плащането на „справедливо“ възнаграждение за всеки файл, качен там. Независимо, че за съдържанието вече е платено и всички ние имаме гарантирано ни от закона право на лично копие.

Какво означава това ли?

Нито повече, нито по-малко от превръщането на доставчици като Фейсбук и Гугъл, или в българския контекст – на такива като VBOX7, Dox.bg или транZит – в помощни шерифи на носителите на (имуществени) авторски права. Или на бирници, които да следят да си платим за нещо, за което вече всъщност сме платили.

Много интересно тук е как същата комисия само няколко месеца по-рано, през април 2017, реши, че не подкрепя филтри при качване на съдържание във връзка с друга директива – тази за аудиовизуалните медийни услуги. С аргумента, че не били достатъчно ефективни. Защо, обаче, се очаква същите филтри да бъдат ефективни в цифровия пазар, засега не става ясно.

Комисията по промишлеността

в която от наша страна участват Николай Бареков, Петър Курумбашев, Владимир Уручев и Светослав Малинов, на пръв поглед е направила смел опит да се противопостави на филтрите за качване. На второ и трето четене, обаче, упражнението ѝ все повече прилича на „преливане от пусто в празно“. И това е така, защото от една страна членовете ѝ гласуват за заличаването на т. нар. „технологии за разпознаване на съдържание“, но от друга решават да запазят мерките за „недопускане предлагането на произведения или други обекти“ в придобилия печална известност чл. 13 от предложението за директива.

Сума сумарум, много липса на смелост и желание за отстояване на гражданския интерес в цифровия пазар от страна на избраниците ни в Европарламента. Представените като „компромис“ и лъхащи на политическа нечистоплътност договорки хептен не съумяват да повлияят положително върху оценката ми.

Какво предстои оттук насетне?

Целта на становищата на тези две комисии е да предоставят достатъчна експертиза на водещата комисия по правни въпроси, която носи цялостната отговорност за извървяване на всички стъпки по пътя спускане на предложение – обсъждане – гласуване – приемане на директива.

През септември 2017 г. предстоят финалните консултации между държавите членки и комисията по правни въпроси. След това се очаква решаващото гласуване в тази най-важна комисия, което ще бъде последвано от вота на целия парламент в пленарна зала.

Това е ключов момент и последен шанс за предоставяне на смислени гаранции, че нашите позиции на граждани са взети съответно под внимание. И че уж сигнализираните от всички добри намерения няма да се превърнат в поредния гнил компромис.

Следя темата и ще пиша, като има развитие.

 

Снимка – достъпна на Flickr