Neelie Kroes: действащата система на авторскоправна защита не постига целите си

Image: Neelie Kroes NOG Brussel by Sebastiaan Ter Burg via Wikimedia Commons
Neelie Kroes NOG Brussel

Neelie Kroes (Нийли Крус) е вицепрзидент на Европейската комисия и ресорен комисар за информационното общество.

На 19 ноември 2011, в рамките на тазгодишния Forum d’Avignon Крус произнася реч, озаглавена

„Who feeds the artist?“

в която демонстрира един качествено нов и изключително критичен подход към съвременната система на авторскоправната защита.

Вицепрезидентката на Европейската комисия се обявява за безрезервен поддръжник на творците, защото изкуството е храна за духа, но „Кой да храни хората на изкуството?“ риторично се пита тя.

При все, че Европа дефинира

трите цели

на авторскоправната защита като

  1. добре разбираема и лесна за изпълнение правна рамка;
  2. достойнство, признаване и стимулираща среда за творците и
  3. адекватно възнаграждение, така че творците да могат да се възползват от упоритата си работа и да бъдат стимулирани да създават повече.

Крус признава, че към момента те

остават неизпълнени

Не само, че милионите инвестирани в борбата срещу пиратството не дали резултат, а и повечето граждани стигнали до там да ненавиждат термина авторско право, когото възприемали по-скоро като евфемизъм за наказание и назадничавост, отколкото като символ за признание и възнаграждение.

До тук споделям всяка дума от речта на Нийли Крус и се възхищавам на доблестта и да изрази това си послание пред широката общественост. Доблест, защото изказването и, най-вече в частта му, че огромна част от

творците не получават адекватно възнаграждение

едва ли ще увеличи феновете и в гилдията на правоносителите.

Веднъж казала А тя обаче трябаваше да каже и Б. Щеше да бъде безценно, ако наред с критиките си към съществуващите проблеми тя представеше и рецепти как те да бъдат решени.

Дали все пак многозначителният финал на речта и не оставя некои надежди?

So that’s my answer: it’s not all about copyright. It is certainly important, but we need to stop obsessing about that. The life of an artist is tough: the crisis has made it tougher. Let’s get back to basics, and deliver a system of recognition and reward that puts artists and creators at its heart.

Кой знае?

Това би могло да се тълкува от призив към криейтивкомонизация на авторското право до захранване на съществуващата рамка с анаболите на ACTA.

Как мислите вие?