Water Marks

От Патентното ведомство са пуснали електронна информационна услуга за търсене на марки и промишлени дизайни. Намира се все още в тестова версия, но за това пък е безплатна.

Търсачката работи според презумпцията, че знаете какво търсите. Не можете на пример да видите регистрациите от последната седмица.

Реших да си поиграя, търсейки регистрации въз основа на ключовата дума „вода“ и направо се смаях от резултатите, на които попаднах -).

Предлагам моя топ 5 на ценните находки:

 1. Вода вместо наркотици жива вода, комбинирана марка, регистрирана в клас 32;
 2. Дим над водата, словна марка, регистрирана в класове 35, 38 и 41;
 3. Колко вода изтече докато ме намери, словна марка, регистрирана в клас 32;
 4. Стерео вода, словна марка,  регистрирана в относително широката гама от класове 16, 32, 35 и 41;
 5. Гола вода, словна марка, регистрирана в клас 32.

Извън класацията добавям комбинираната марка Леново за ежедневна употреба натурална минерална вода, която е регистрирана в началото на 2004 в клас 32 от фирма със седалище в Лондон. Най-вероятно изборът на името на марката е бил повлиян от името на село Леново, което е близо до Асеновград, и в което има минерален извор.

Интересното при тази дълга марка е, че нито един от съставните ѝ елементи не е защитим per se.

Другото, което прави впечатление е сходството и дори идентичността с марката Lenovo, собственост на едноименния производител на хардуер.

Защо го споменавам ли? Ами защото такова сходство или идентичност могат да доведат до конфликт.

Макар и регистрирана в други класове, Lenovo спокойно може да бъде квалифицирана като общоизвестна марка или марка, ползваща се с известност, което автоматично би я направило „по-силна“ от Леново и би ѝ дало основание за атака.

Според търсачката на Патентно ведомство, Lenovo не са регистрирали марката си в България, но за сметка на това имат марка на Общността регистрирана почти година по-рано от българската Леново.

Според Приложение III към Договора за присъединяване на България към Европейския Съюз, oт деня на присъединяването действието на марките на Общността, регистрирани или заявени за регистрация съгласно регламент 40/94 преди датата на присъединяване, се разпростират върху територията на България, за да се гарантира еднаквото им действие в цялата Общност.

Това би довело до директен конфликт между Леново и Lenovo.

Е, не съвсем.

Добрите новини за британските собственици на българската марка Леново гласят, че тяхната регистрация запазва действието си със статут на по-ранна марка на територията на България, въпреки наличието на по-ранната общностна регистрация на Lenovo.

С други думи не бих посъветвал Lenovo да предприемат каквито и да стъпки против Леново, освен ако не искат да изпият по една студена вода

5 thoughts on “Water Marks

 1. ‘Колко вода изтече докато ме намери’ може ли изобщо да е запазена марка?

 2. Да, дума или комбинация от думи могат да бъдат марки, ако са способни да отличават стоките или услугите на едно лице от тези на други лица.

  А и нали от Патентно ведомство са я регистрирали, а те никога не бъркат -).

  1. Дълбокото ми подозрение е, че това е „запазена марка“ на някоя поп-фолк икона :S

 3. Реших и аз да се поровя, и тъй като съм огнен дракон, търсените думи бяха огън и дракон. Резултатът от първото търсене не е толкова интересен, но второто надмина очакванията ми!
  Наименование на марка : ДРАКОНОВО МЛЯКО – словна; в клас 5 (биологични продукти за фермацевтични цели, елексири), 30 (хранителни добавки за хора) и 31 (хранителни добавки не за медицински цели за животни). Та изводите:
  1. след като има мляко, значи има и дракон;
  2. може и да е лекарство, но по-скоро е елексир, защото е за хора;
  3. ако не е за животни, тогава драконът какво е?

  И сега сериозно 😉 Ами ако драконът е растение?!

  1. Ха-ха, маркетинговият дух на българина определено си го бива -). Има обаче едно „но“ – според чл. 11 ал. 1 т. 7 от ЗМГО налице е абсолютна причина против регистрацията на марка

   „която може да въведе в заблуждение потребителите относно естеството, качеството или географския произход на стоките или услугите“.

   ДРАКОНОВО МЛЯКО май изобщо не е трябвало да я регистрират -).

Comments are closed.