Трудно за деACTAуване

Image: Narcissus by Denes Emoke via Wikimedia Commons
Narcissus pseudonarcissusKew2

Помня, че на първото погребение, на което присъствах още в крехка детска възраст, имаше планини от нарциси. От тогава съм свикнал да отъждествявам това иначе красиво цвете със загубата на нещо мило и свидно.

Новината, че днес България заедно с още 21 държави от Европейския съюз е

подписала ACTA

каквато е злокобната абревиатура на т. нар. „Търговско споразумение за борба с фалшифицирането“ (в официален превод на български) , отново ме подсети за безкрайни поля с избуяли върху им нарциси…

Защо?

Нека още веднъж да си припомним какво означава ACTA за потребителите на интернет:

  1. ACTA игнорира развитието на глобалната мрежа и свързаната се него консумация на съдържание;
  2. ACTA ще конфронтира потребителите с допълнителна наказателна отговорност при неясани критерии;
  3. ACTA ще засили и без това сериозния дисбаланс между потребителите и носителите на права.

Макар и с по-различни методи, но ACTA има потенциала да постигне резултати мнгого сходни с онези залегнали в законопроектите SOPA и PIPA. Активните интернет ползватели, неправителственият сектор и определени корпоративни интереси подеха мащабен протест срещу въпросните законопроекти и действията им са на път да се увенчаят с успех. За съжаление същото не може да се каже за водената вече поне 2 години кампания срещу ACTA.

Нейсе, нали спасение дебне от всякъде, е доста вероятно антипиратското споразумение да поеме по пътя на

data retention директивата

и да бъде разнищено пред конституционните съдилища на поне няколко от подписалите държави.

Това ще предизвика определен разнобой в иначе доста консенсуално-хомогенното обединение от развити (и не чак дотам) индустриални държави. Възможният резултат би бил точно този, от когото тъмните сили зад ACTA се плашат най-много – липса на хармонизация в регулацията и възможност за нарушителите да акостират в safe harbours, в които ACTA да не важи.

Разбира се, един такъв процес ще е доста тежък и продължителен, и веднъж актувана, ACTA не ще бъде никак лесна за деактуване.

Доколко общественото мнение би катализирало подобно развитие, зависи най-вече от нас.

P.S.

Току що Пейо излезе с много интересен пост защо докладчикът на Европейския съюз за ACTA е подал оставката си след подписването.