Линковете в неделя

Здравейте читатели на хубавите неделни новини!

В днешното издание на Неделна поща искам да обърна малко внимание на една тема, която в последно време, може да се каже, неглижирах.

Конкретно става дума за

защитата на личната неприкосновеност

и вдъхновението за това открих в брилятния компендиум на Privacy International (PI), наричащ се Privacy in constitutions: The data.

За какво става дума?

Активистите от PI са събрали сериозни количества

data on the privacy provisions in national constitutions around the world, including which countries have constitutional protections, whether they come from international agreements, what aspects of privacy are actually protected and when those protections were enacted.

и любезно ги споделят с нас

under a Creative Commons license for organizations, researchers, students and the community at large to use to support their work (and hopefully contribute to a greater understanding of privacy rights).

Какво да кажем? Наистина похвално!

Самият аз веднага отворих доклада за България, върху когото се е потрудил най-вече екипът на Програма Достъп до Обществена Информация, и чиято цел очевидно е да предостави на англоезичния читател един добре структуриран преглед на българската правна действителност в сферата на личната неприкосновеност.

На интересуващите се от темата горещо препоръчвам докладите за Китай (особено частта за следенето в интернет), Турция (която в последно време се изживява като защитничка на основните права в Близкия изток) и Индия (която е най-голямата по население демокрация, но същевременно показва сериозни дефицити в закрилата на личностната сфера на гражданите си).

Ако това ви е наситило, ви отвеждам към

неведомите пътища на копирайта

и по-специално към вербалния дуел между Ким Дотком и някакъв холивудски режисьор – събитие, което се явява нещо като един от фронтовете на т. нар. copyright wars.

Като че ли прогнозата ми за симпатягата Ким започва да се реализира и той се превръща в нещо като Георги Димитров на свободния интернет. Това не е особено радващо, тъй като Шмиц е осъждан престъпник с бяла якичка и в това си качество едва ли е най-подходящият трибун на тази иначе заслужаваща адмирации позиция.

Нейсе, според сентенцията „врагът на врага ми е мой приятел“ би следвало да го подкрепям, още повече че холивудският му опонент е точно толкова безидеен, колкото са и грачещите му подгласници у нас.

Говорейки за

холивудската безидейност

не мога да не спомена появилия се (не без съдействието на сайта TorrentFreak) в публичното пространство документ на RIAA, според когото SOPA/PIPA били неефективни инструменти за борба с пиратството и развлекателната индустрия всъщност трябвало да се концентрира върху политиката на шестте удара.

Интересно, но горното далеч не достига долния връх на айсберга на глупостта и почти бледнее пред свързаната с TPP новина, която се отнася към изтеклата наскоро IP част от споразумението. Според последната, TPP напълно загърбва основния характер на интернет и поставя под въпрос дори т. нар. възпроизвеждане с преходен характер (у нас в чл. 24 (1) 1. от ЗАПСП), което навремето получи своята привилегия дори в смразяващите DMCA и директива 2001/29.

Разбира се, за завършек отново имам нещо много хубаво, дори

куриозно

и днес това е новината, че след породения от преходни машинации в бившия СССР дълъг период на капиталистически плен, марките Stolichnaya и Moskovskaya се завръщат в обятията на родината.

Дали дългоочакваният comeback на тези така известни брандове ще промени наскоро приетите в Матушката ограничения за реклама на алкохол?

Не знам, но ви пожелавам приятна, безстресова и релаксираща седмица!