ITU стандартизира следенето чрез Deep Packet Inspection

Онези от вас, които се интересуват от регулацията на електронните съобщения със сигурност знаят, че в момента в Дубай протича WCIT или конференцията на Международния съюз по далекосъобщенията (Internetaional Telecommunication Union или ITU).

Най-лошите прогнози

които се правеха във връзка с тази конференция, засега се сбъдват.

Какво имам предвид ли?

Снощи Асен Генов сподели този линк на Facebook, от който е видно, че международният телекомукационен регулатор е стандартизирал изключително проблемната технология на Deep Packet Inspection.

Във Facebook Асен поиска становището на няколко души, в това число и на моята скромна особа, поради което реших да драсна този кратък блогпост.

Сега към основния въпрос – какво е Deep Packet Inspection?

Мисля, че най-доброто сравнение е онова с постепенно отмиращия свят на пощата.

Представете си пощенска станция, в която пристигат писма за живеещите в нейния район получатели. Принципно писмата следва да се разпределят между работещите в станцията служители, които пък трябва да ги раздадат на получателите им.

Представете си, обаче, че вместо директно да преминат към раздаването, служителите в пощенската станция

първо отварят писмата, изчитат ги

и в зависимост от съдържанието им решават, дали да ги раздадат на получателите им, съответно кога и при какви обстоятелства да се случи това.

Това во кратце се случва и когато доставчиците на електронни съобщителни услуги използват Deep Packet Inspection – те могат да проверяват съдържанието на електронната ни комуникация и в зависимост от това, да определят съдбата ѝ.

Следващият логичен етюд от рисуваната с толкова тъмни краски картина е филтрирането на определено съдържание или пък евентуалното му пренасочване му към т. нар. правоприлагащи органи.

Дали това ще се случи, обаче до голяма степен зависи от нас – активните гласоподаватели.

Вече със сигурност знаем как стоят нещата, а това ще ни даде възможност

да изградим подходяща стратегия за противодействие

Условието за това е да останем будни и да не позволяваме да ни успиват!

 

Снимка – WCIT 2012 by itupictures on Flickr

5 thoughts on “ITU стандартизира следенето чрез Deep Packet Inspection

 1. Не мисля, че електронната комуникация е застрашена по някакъв начин от DPI. Ползвам skype, jabber, няколко различни e-mail услуги, facebook и какви ли не социални мрежи. Всичко минава през SSL. Рутерите между мен и сървисите знаят, че ползвам skype и facebook, но нямат никаква идея с кого си говоря, колко, какво и тн.

  1. Здравей Весо и благодаря за коментара ти тук!

   Мисля, че нямаме противоречие – в този смисъл изтъквам и „положителната черта“ на употребата на DPI – сега поне сме наясно и знаем какво да предприемем насреща му.

   Технически решения има и за тяхното съществуване трябва да научат колкото се може повече потребители.

 2. Не знам кой ще плати сметката, оставям настрана, че това е опит за подслушване, проблема идва в това че струва адски много пари това нещо да се приложи. Подобни решения на Cisco, Nokia Siemens networks, както и Open Source решения излизат адски много пари – един средно статистически интернет доставчик в България, трябва да инвестира милиони, предполагам Verizon или някой голям доставчик милиарди и след като ги инвестират, качествтото на предлаганата услуга ще се влоши. Подслушванто на много хора в интернет е наистина трудно осъществим(но възможен) от инженерна гледна точка, само дето някой да трябва да плати за това цялото нещо и ако сме данъкоплатците в България, АЕЦ „Белене“ може да започне да ни се струва евтина.

  1. Здравей Милко, благодаря и на тебе за включването!

   DPI се използва ревностно и към момента, макар и под претекста на „мрежовото управление“ или network management. Последното пък според операторите носи спестявания за тях.

   Принципно сметката я плащаме ние – потребителите на електронните съобщения. Ние сме и тези, които покриват стоте годишни милиона на МВР.

Comments are closed.