Търговският регистър не харесва Apple и Mozilla Firefox

Търговският регистър (ТР) е едно от малкото наистина добри и смислени приложения в рамките на т. нар. електронно управление. За съжаление, обаче, не работи съвсем технологично неутрално. Конкретно, под Mac с браузър Mozilla Firefox не можете да прикачвате pdf файлове. Онагледявам го в ембеднатото тук клипче.

Интересно, но такъв проблем нямам под Линукс (и слава Богу, защото това е единственият начин да си върша работата), което ме накара да попитам в Туитър

на което получих следния отговор

Проверих в mimeTypes.rdf и писах на Нико, който ми отговори

Съмнението ми, че грешката е сървърна и е в полето на ТР се сгъсти. Използвах електронната форма на сайта им, за да им напиша това

Здравейте,

казвам се адв. Емил А. Георгиев, работя с MacBook Pro, операционна система Yosemite и браузър Mozilla Firefox, версия ESR 31.3.0.

Вашият сайт не работи коректно с въпросната конфигурация, тъй като при прикачване на документи във формат .pdf генерира грешка „Не може да качите този файл. Разрешените разширения са pdf, doc, sxw, txt, rtf, jpg, jpeg, png, gif, tiff, p7s“.

Грешката е на сървърно ниво, което означава, че е в полето на отговорност на Търговския регистър.

Настоявам да я отстраните!

Не го ли сторите, ще изложите многобройните потребители на ТР, сред които и много колеги адвокати, които не използват комбинацията от операционна система Windows от Microsoft и браузър Internet Explorer от същата компания, на пряка дискриминация, която ще резултира в невъзможността да си вършим работата.

Проблемът не е изолиран само до мен и за това свидетелстват многобройните теми в интернет форумите и социалните мрежи.

Разбирате, че неотстраняването на грешката във Вашата система е равносилно на нанасянето на преки и непосредствени вреди у споменатите потребители.

Поздрави,

адв. Емил А. Георгиев

emil.georgiev@reguligence.com

0887 678 190

Очаквам скорошната им реакция, в противен случай смятам да ескалирам казуса до Вергиния Мичева-Русева, която е зам.-министър на правосъдието, и в чийто ресор попада Агенцията по вписванията (и в този смисъл ТР).

Случаят не е изолиран, както можете да прочете тук, и тук.

Споделете статията, ако и вие имате такъв проблем или подкрепяте технологичната неутралност на административните услуги онлайн!

EDIT 07.01.2015: Току що ми се обади Георги Бошнаков, IT-шеф в Агенция по вписванията. Каза, че работят по сигнала ми за несъвместимост. Това е похвално.

8 thoughts on “Търговският регистър не харесва Apple и Mozilla Firefox

 1. Пробва ли да качиш файла, като го преименуваш на латиница, вкл. заменяйки и точката от името (от клипа виждам, че в момента името на файла е на кирилица)?

  1. Да, пробвал съм всякакви вариации. Под Линукс, например, прикачвам файлове на кирилица и латиница един след друг и няма проблем.

   1. Тогава защо занимаваш сайта с глупости? За да се изфукаш с новичкия си MacBook Pro ли?

    Свършиха ли проблемите в правосъдната система, та си се загрижил за бъговете на ТР?

    1. Човека поставя нерешен проблем, който е в ущърб и препятства работата на много хора. ТР е създаден като официален държавен онлайн инструмент в полза на обществото. Също така е създаден с данъците и на автора, включително, както и с данъците на хората, ползващи продукти на Apple.
     Напълно логично, нормално и оправдано е да се очаква той (ТР) да работи безупречно поне на най-разпространените техн.платформи, които използват потребителите – Apple определено влизат в това число.

     1. „Да работи безупречно“ на Firefox под Apple ли препятства работата на много хора?
      Човеко, ти на коя планета живееш?
      Да си ползва Safari-то, или да се връзва през Linux щом има достъп до такъв. Ама нещо го убивало така?

      Мене ме убиват ужасяващите условия на договорите с ВЕИ, но някой специалист по право надигна ли тогава глас? Някой забеляза ли, че делата в СГС се разпределяли неправомерно? И пр. и пр. и пр. гадости, които и в момента изпълват съдебната система!

      И сега седнал някой от прокълнатото съсловие да учи хората, създали и поддържащи ТР – както той сам се изрази едно от наистина добрите приложения в електронното управление – кой проблем приоритетно да оправят?

 2. В момента имам същия проблем с публикуването на ГФО през Mozilla. От форуми видях, че проблема е съществувал още 2009. Търговския регистър разопзнава електронния подписа само през Mozilla или Internet explorer, така че за ползващите мак ос, какъвто съм и аз това наистина е сериозен проблем. Вече доста имейли и разговори проведохме и в крайна сметка те упорито отказват да решат проблема и продължават да ти говорят да ползваш internet explorer, какъвто за мак няма. Не приляга на държавна институция да има толкова безумно калпав софтуер (макар и това да е стандарт за нашата държава).

 3. Привет! Има ли развитие с казуса, виждам, че обещанието за решаване на проблема е дадено през Януари т.г.?:)

Comments are closed.