ACTA: Европейският Парламент се обвива в мълчание

По-миналата седмица Европейската Комисия предложи на Европейския Парламент и на Европейския Съвет приемането и подписването на „Tърговското споразумение за борба с фалшифицирането“, по-известно като ACTA.

Известният иначе с ласкавото си отношение към публичността Европарламент засега се държи потайно и не реагира на призивите на неправителствени организации, като на пример FFII, да публикува протоколите от заседанията на трите си комисии натоварени да вземат становище по АСТА.

Понеже ми хареса инициативата на Асен Генов да се обърне директно към комисарите Янез Поточник и Вивиан Рединг по въпроси, засягащи защитата на околната среда, реших да почерпя от челния опит и да пиша на някои от нашите евродепутати.

За целта прегледах първо състава на комисията по международна търговия, бидейки една от трите упоменати по-горе. Оказа се, че наш представител там е Метин Казак от ДПС.

Подготвил съм му следния имейл:

Уважаеми г-н Казак,

обръщам се към Вас в качеството Ви на член на комисията по международна търговия към Европейския Парламент.

Известно е, че в момента тази комисия разглежда предложението на Европейската Комисия относно приемането и подписването на „Tърговското споразумение за борба с фалшифицирането“, по-известно като ACTA.

АСТА се очаква да промени много от основните положения, характеризиращи крехкия баланс между защитата на държателите на права на интелектуална собственост от една страна и общественото право на достъп до нейните произведения от друга.
Тези очаквани промени обосновават силния обществен интерес свързан с АСТА, изразяван най-настоятелно от неправителствени организации.

Със съжаление се отбелязва, че когато се стигне до АСТА Европейският Парламент и в частност неговата комисия по международна търговия се крият зад стени от тайнственост, като така пропускат да адресират обществения интерес, който – не забравяйте, г-н Казак – е интересът (и) на Вашите избиратели!

В тази връзка настоятелно Ви моля да съдействате за публичното предоставяне на всички заседателни протоколи на комисията по външна търговия, отнасящи се до АСТА на страницата на Европейския Парламент!

Желая да Ви уверя, че по този начин ще допринесете за защитата на интереса на европейските граждани и в частност на вашите избиратели.

Имейли с идентично съдържание мисля да пратя още до

комисията по правни въпроси, където нашият човек е Димитър Стоянов, както и до

комисията по конституционни въпроси – там до Станимир Илчев.

Разбира се, че се нуждая и от вашата подкрепа, така че включете се в писането и вие!

 

Снимка с автор Olle Jonsson, достъпна на Flickr

1 thought on “ACTA: Европейският Парламент се обвива в мълчание

Comments are closed.