Линковете в неделя

Здравейте читатели на хубави неделни вести!

Както обикновено, в днешното издание на Неделна поща ще ви представя моя дайджест от света на информационните технологии и интелектуалната собственост.

Помните ли

казуса на Richard O’Dwyer

– британския младеж, който е заплашен от екстрадация и последващ съдебен процес в Съединените Щати заради поддържания от него сайт tvshack.net?

Страницата му е една от онези, които в последните години бидоха секвестирани от американските власти поради обвинения в умишлено нарушаване на авторските права на трети лица.

Какъв е бил предметът на въпросния сайт ли?

Ами представлявал е нещо като указател (или в по-съвременен вариант – база данни) за линкове към сървъри, от които могат да се гледат филми или телевизионни програми. Толкова, нито повече, нито по-малко.

Jennifer Granick, преподавателка по право в университета Standford, анализира случая на O’Dwyer в светлината на неотдавнашното решение на на американския Апелативен съд за седми район (Court of Appeals for the 7th Circuit) в казуса FlavaWorks vs myVidster, според което линкването към или ембедването на чуждо съдържание не е нарушение.

Дамата съвсем логично достига до извода, че

системата трябва да е счупена

щом американското министерство на правосъдието все още настоява за санкция срещу лице, извършило действия, които според едно от водещите федерални съдилища не са проблемни.

Че авторскоправната закрила не е единственият сегмент от движещия правото на интелектуална собственост двигател, чиито зъбни колела все по-често и шумно престъргват, ни демонстрира

патентното дело CLS Bank vs Alice Corp.

където под въпрос отново е поставена любимата ми тема за софтуерните патенти.

Според EFF американската съдебна система стои пред историческата възможност да огради ясно кръга на патентируемите изобретения и да постанови, че софтуерът попада извън него.

Въпросът за компютърно-внедрените изобретения, какъвто е обичайният евфемизъм за софтуерните патенти е важен, защото в последно време те биват трупани като оръжеен арсенал и вместо да подпомагат иновациите и развитието на технологиите, всъщност ги блокират.

Последното потвърждава не кой да е, а основателят на един от най-успешните проекти в сферата на електронната търговия – Jeff Bezos, шеф на Amazon.

За някои от споменатите други проблемни дела като Mayo и Ultramercial съм ви информирал в предхождащи издания.

Разбира се, в една Неделна поща не би трябвало да липсват и новини от

марковия сектор

комуто на финала се пада да изиграе ролята на днешния куриоз.

Става дума за това, че небезизвестната верига за продажба на понички Dunkin Donut е заявила регистрацията на тяхната дупка, или съвсем конкретно – марката Bagel Holes.

Дали маркетираният с нейна помощ продукт би имал успех из нашите ширини, където предмет на вицове е цената на дупката на геврека?

Не знам, но ви пожелавам приятна, безстресова и релаксираща седмица!

 

Снимка – преработка от снимка, достъпна на Flickr

2 thoughts on “Линковете в неделя

 1. всъщност колко време трае един софтуерен патент? в цифровите времена дори 2 години е ужасно дълго време

  1. всъщност колко време трае един софтуерен патент?

   Колкото и останалите – 20 години от заявката.

   в цифровите времена дори 2 години е ужасно дълго време

   За мен 2 години биха били приемливи -).

Comments are closed.