Поемете контрола над личните си данни

Последната седмица премина под знака над всеобщото възмущение от скандала с личните данни във Фейсбук. Налице е много информация в медиите (тук, тук и тук), а Йовко дори призова да заличим профилите си в тази социална мрежа. Малко по-късно след облог в Туитър и Elon Musk разпореди заличаването на страниците на Tesla и SpaceX във Фейсбук.

Това, разбира се, е доста крайна мярка, която едва ли ще е приложима за повечето от нас. Да не забравяме, че, въпреки всичките си кусури, Фейсбук е изграден като много удобна среда за общуване. Ползваме го както за лични, така и за търговски, а Бога ми, и за политически цели.

Все пак, ако не друго, то дискусията около скандала с ползването на данните обостри вниманието на мнозина по този въпрос въобще. Отново се чу, че има такива неща като „защита на личните данни“, съответно законодателство, което я осигурява, както и че съвсем скоро ще имаме съвсем ново и по-добро такова в лицето на вездесъщия GDPR.

Ключово в случая е да знаем с какви наши данни разполагат отделните администратори.

В (частично) изпълнение на (все действащата до 25 май тази година) Директива 95/46 за защита на личните данни Фейсбук предоставя автоматизирана възможност за достъп до данните и съдържанието, което сме споделили там. Такава опция предлага и Туитър.

Който иска да знае повече, трябва да се възползва от предвидените в законодателството опции.

Така погледнато приетият съобразно споменатата директива Закон за защита на личните данни (ЗЗЛД) ни дава право да искаме и получаваме такава информация, конкретно какви точно отнасящи се за нас лични данни администраторите обработват, за какъв период и за какви цели, както и откъде изобщо са се сдобили с тях.

Това право реализираме като изпратим писмено запитване до съответния администратор, примерно до социалната мрежа, банката, мобилния оператор, новинарския уебсайт, в който имаме регистрация, електронния магазин, от който поръчваме това-онова или приложението за смартфон, с което викаме такси или пък пица.

В помощ на всички онези, които винаги са се интересували да получат такава информация от администраторите на личните си данни, но не са знаели как точно да я поискат, съставих това примерно писмо,

primerno pismo lichni danni

което можете да свалите и във формат .doc или .odt.

Единствено трябва да подпишете писмото (саморъчно или с електронен подпис) и да попълните собствените си данни, както и да посочите имейл адреса, на който искате да получите търсената информация. Можете, разбира се, да посочите и друг начин на получаване, примерно по пощата или по факс, но имейлът по всяка вероятност ще бъде най-удобен както за администратора, така и за вас.

Имайте предвид, че на основание чл. 28, ал. 2 от ЗЗЛД администраторът на лични данни е длъжен да ви предостави исканата информация безплатно.

Освен да изискате информация, можете и да възразите срещу използването на личните ви данни за целите на директния маркетинг, като маркирате втория чекбокс в писмото.

Законът дефинира „директен маркетинг“ като

предлагане на стоки и услуги на физически лица по пощата, по телефон или по друг директен начин, както и допитване с цел проучване относно предлаганите стоки и услуги.

Възползвайте се от тази опция, ако получавате досадни обаждания, есемеси или някакъв друг вид никому ненужен спам.

С влизането си в сила на 25 май 2018 Общият регламент за защита на лични данни (GDPR) ни дава и някои допълнителни права, като оттегляне на веднъж дадено съгласие или искане да бъдем „забравени“ в масивите от данни на даден администратор.

По-нататък ще публикувам обновено примерно писмо в съзвучие с новата норма, а дотогава ползвайте това и не забравяйте да споделите опита си.

Възползването от законовите механизми действа не само дисциплиниращо за администраторите на лични данни, но и дава самочувствие на нас – техните притежатели. Защото само ако знаем какви наши данни и при какви остоятелства обработват администраторите, можем да предприемем нещо в своя защита. Примерно да искаме тяхната корекция, ако са сгрешени, а установим ли, че данните ни се обработват в несъответствие със закона – да искаме дори тяхното заличаване.

В този смисъл – дерзайте и поемете контрол над личните си данни!

А за най-смелите измежду вас, които по примера на младия австриец Max Schrems искат да пишат и до Фейсбук, съм подготвил примерно писмо на английски. Свържете се с мен по имейл или ме намерете някъде по социалните мрежи, ако искате да ви го пратя 😉

 

Колаж – автор Борил Гуринов