Да спрем машините на цензурата!

Последната година многократно писах за проблемите около предложението за нова директива относно хармонизирането на някои аспекти на авторското право в единния цифров пазар и конкретно около прословутия му чл. 13, състоящ се в задължение за социалните медии да филтрират съдържанието, което потребителите им споделят там (повече тук, тук, тук и тук).

Днес има заседание на работна група на Съвета на министрите на ЕС, чиято задача е да намери консенсус относно имащите характера на машини за цензуриране филтри за качване.

По този повод шестима евродепутати от различни фракции – Юлия Реда (Зелените, Пиратска партия от Германия), Михал Бони (ЕНП от Полша), Марите Схаке (АЛДЕ, Холандия), Дан Долтън (Европейски консерватори и реформисти, Обединеното кралство), Катрин Стилър (Социалисти и демократи, Обединеното кралство) и Изабела Адинолфи (Европа на свободата и пряката демокрация, Италия) са направили готин видеоклип, с който предупреждават за опасностите на чл. 13.

Нека не забравяме, че темата за единния цифров пазар е един от приоритетите на вездесъщото българско председателство на Съвета на ЕС. В тази връзка работна група, в която участвам, ще излезе с конкренто предложение как да изглежда „българският компромис“ относно текста на злощастния чл. 13, както и на трижди по-злощастното предложение за нова директива въобще.

Имаме шанса да подтикнем както участващите в съвета министри, така и гласуващите в Европарламента депутати да застанат срещу цензурата и на страната на свободното движение на информация в единния цифров пазар.

Какво може да направи всеки един от вас, за да помогне в битката срещу задаващото се на хоризонта затлачване на мрежата?

Доста, примерно

  1. Да споделите този блогпост или видеото на евродепутатите с Ваш коментар в социалните мрежи;
  2. Да се свържете с евродепутат чрез ChangeCopyright или SaveTheMeme;
  3. Да пишете на някой евродпеутат с помощта на SaveTheLink;
  4. Да тагвате медии в социалните мрежи и да ги питате защо не отразяват (повече и по-подробно) тази тема.

Не забравяйте, че развлекателната индустрия, която е в основата на това директивно предложение, не стои със скръстени ръце!

Така че отделете минутка време и няколко клика работа – колкото повече ѝ се противопоставим, толкова по-добре!

 

Снимка – преработка на произведение, достъпно под лиценз CC BY 2.0 във Flickr